Nederlanders zouden het altijd over het weer hebben, maar ook hier is het weer een regelmatig onderwerp. Alleen anders. Net als in Nederland kent Portugal allemaal websites en Facebookpagina’s over het weer, Meteomira, Meteo Tras-os-Montes, Lusometeo en de officiele, het KNMI hier zeg maar, ipma.pt. En dagelijks geven die allemaal updates over het weer…

Droogte in december 2021… nergens te nat

Alleen, waar Nederland klaagt over regen en nattigheid, klagen ze hier over het wegblijven van de regen. November, December, en tot nu toe Januari, het is vooral te warm (nu even niet, 10 graden overdag) en te droog. Sinds we hier zitten, eind november, heeft het drie dagen (een beetje) geregend. En dit is nog wel een “nat” gebied. Vooral in het zuiden is het gortdroog. Stuwmeren, die nu gewoon bijna vol zouden moeten zijn door winterse regen, zijn voor 40-45% gevuld. Superlaag dus. Onze bronnen op het land staan weliswaar nog goed, we hebben voldoende water, maar lang niet overal in Portugal is dat het geval. En droogte betekent mindere oogst, en langzamerhand woestijnvorming. Voor mensen die geen eigen water hebben betekent dat ook hoge prijzen. Voor kleine boeren in het zuiden een ramp, de oogst -dit jaar een heel overvloedige olijvenoogst, ook de sinaasappels deden het goed- brengt amper geld op zo…

Naast regen zijn Portugezen gewoon gek van sneeuw. In het zuiden een zeldzaamheid (een beetje sneeuw in de Alentejo 40 jaar terug wordt nog steeds herinnerd), sneeuw in Tras-os-Montes of hier vlakbij, in de Serra de Estrela, is veel normaler. Er zijn zelfs skipistes hier op 35 kilometer afstand (en ook op 40 kilometer, maar dat is net Spanje) en massaal trekt men de bergen in. Facebook wordt overspoeld met sneeuwfoto’s, sneeuwkettingen worden omgedaan. Helaas, dit jaar valt het tegen. Er is sneeuw gevallen, boven de 1400 meter (wij wonen op 380 meter) maar heel veel was het niet. Het is door een anticycloon (iets van een hogedrukgebied dat blijft hangen en daardoor een niet gebruikelijke stroming veroorzaakt, veel noorden- en oostenwind hier) weliswaar normaal van temperatuur ‘s nachts, overdags iets te warm voor de tijd van het jaar, maar droog… en droog is geen sneeuw.

Sneeuw, een paar dagen geleden in de Estrela

Kortom, waar Nederlanders klagen over te nat, klaagt men hier over te droog. 60% van het land is droog tot zeer droog, 25% is ietwat droog (o.a. waar wij wonen), de overige 15 is normaal, te nat is het nergens. Vooral de boeren zitten te hopen op regen, maar de lange termijnvoorspellingen geven droog weer tot en met maart, pas in april zou er mogelijk wat regen kunnen vallen. En dus, lege stuwmeren, droge landerijen. december was de op vier na warmste maand in de geschiedenis. EWat januari doet… wellicht niet te warm, maar zeker veel te droog.

Met spanning wachten wij hier het voorjaar en de zomer af. Dit gebied, met een microklimaat, is in de zomer meestal erg warm, 35-40 graden is hier normaal. Regenval vanaf juni tot en met september is minimaal, een millimeter of 9 per maand. Voor lekker buiten leven prima, in de schaduw dan, nu ja, we gaan het beleven…

Regenvoorspellingen voor januari, geen regen…

Oh ja, links onderaan de pagina vindt je voortaan een donatieknop. Als je dit blog en onze avonturen in Portugal leuk vindt, en deze wil ondersteunen, kun je een eenmalige, of maandelijkse donatie doen. Alle fondsen komen ten goede aan onze boerderij en het land.

Je kan misschien ook genieten van: