Onze eerste kerst, en oud-en-nieuw, zijn voorbij. Alhoewel nog een beetje kamperen, zijn het leuke dagen geworden.

Kerst was nog behelpen, wel met stroom, maar nog zonder internet en TV. Ook de bestelde eettafel was er nog niet, al bleek deze al wel bij de winkel te staan. Ze hadden gebeld, zeiden ze, maar ja, naar welk nummer weten we even niet. En dus was het fonduen vanaf de tuinbank aan een lage tafel, warm gehouden door de open haard. Heel gezellig, de kerstboom en wat kaarsen. Buiten was het bijna Nederlands weer, regen en vrij fris, alhoewel, 15 graden…

Ook na de kerst bleef het wat regenachtig, dus wel wat buiten gewerkt op het land, maar ook binnen. En af en toe uitstapjes gemaakt. In ieder geval naar de notaris in Fundao, die wel wilde helpen, na heel veel getreuzel, maar het NIF-nummer, het fiscale nummer, van Maureen miste nog. Dus enigszins onverichterzake weer naar huis. De volgende dag naar Castelo Branco voor dat NIF-nummer, dat alleen na afspraak bleek te kunnen. Ach ja, de dag goed besteed verder, de tafel opgehaald.

Net thuis belde -een dag te vroeg- de monteur om ons internet en de TV aan te sluiten. Binnen een uur hadden we internet en TV… en telefoon op een vast nummer. Gelijk wat aanpassingen in de inrichting gemaakt, en nu zitten we op de plek waar straks onze nieuwe bank komt, want ja, die hebben we twee dagen later gekocht (en wordt begin februari geleverd).

Wat we ook gekocht hebben is een bosmaaier, zo’n professioneel ding op benzine. Anders is er niet door de bramen en brem heen te komen. Want met het langzamerhand opklaren was het ook weer tijd om buiten meer ruimte te maken, bomen om te halen en het verder op te knappen.

Oud en nieuw in Portugal is vrijwel vuurwerkloos. We hadden lekker weer fondue, en deze keer wel aan tafel. TV erbij, een concert van Il Divo (uit 2009… ok) en zo werd het 11 uur. Geen nieuwjaar hier, maar wel in Nederland, dus vlak na elven bellen met het oude thuisfront. Hier was het een uurtje later 2022, en zagen we vanaf het terras heel in de verte een enkele vuurpijl in Alpedrinha, terwijl we op grote afstand de vuurwerkshow in Castelo Branco hoorden, maar niet zagen. Een glas bubbels erbij, en 10 jaar oude sterretjes voor een beetje oud-en-nieuw-gevoel. Daarna redelijk vlot naar bed, want we hadden overdags hard gewerkt.

En nieuwjaarsdag was het niet anders, gewoon lekker de velden opruimen buiten weer, met een temperatuurtje van zo’n 19 graden en zon. Ook op 2 januari hetzelfde, en het Joy-veld, het veld naast ons huis, is nu bijna bremvrij, om straks als hondenspeelveld te gaan fungeren.

Op 3 januari konden we eindelijk de koop van het huis officieel maken, bij de notaris, met 2 NIF-nummers. Er is nog wel een kaart nodig van onze “rustica-gebieden”, de landbouwgrond zeg maar, en daarvoor moeten we weer naar Remax in Castelo Branco. Maar dat is voor later deze week, want morgen en overmorgen is het weer weer even wat minder. In ieder geval wat regen, en wat minder hoge temperaturen. Ook hebben we weer vergunning voor het verbranden van snoeihout, dus dat moet ook nog gebeuren de komende twee weken.

Je kan misschien ook genieten van: