Povoa de Atalaia is geen wereldstad, met een paar honderd inwoners. Daarom is het -gemeentelijk- ook gefuseerd met Atalaia de Campo, ook een paar honderd inwoners, samen ongeveer 650. Overigens voor de inwoners zijn het nog altijd aparte dorpen. Wij wonen eigenlijk een beetje in allebei, ons huis staat echt in Povoa, maar een gedeelte van ons land is wel onderdeel van Atalaia do Campo.

Povoa de Atalaia heeft één beroemde inwoner gehad. Nu ja, hij is er geboren en leefde er 10 jaar. Eugenio de Andrade, een van de grote Portugese dichters. Eugenio was een pseudoniem, want hij werd geboren als José Fontinhas, geboren in 1923, overleden in 2005 in Porto.

Foi para ti que criei as rosas.
Foi para ti que lhes dei perfume.
Para ti rasguei ribeiros
e dei ás romãs a cor do lume.

(Voor jou heb ik de rozen gemaakt.
Voor jou heb ik ze parfum gegeven.
Voor jou scheurde ik stromen
en gaf de granaatappels de kleur van het vuur.)

Dat Eugenio zo beroemd is geworden in Portugal, is op zich bijzonder. Hij was homoseksueel en onder het dictator-regime van Salazar was dat niet bepaald gemakkelijk.

Eugenio de Andrade wandelroute

Hoe dan ook, in Povoa de Atalaia herdenkt men deze beroemde plaatsgenoot. Zijn geboortehuis is een soort van monument, er is een standbeeld, een huis der poëzie en, voor ons nog wel het leukst, een wandelroute van 5,19 kilometer, die niet al te ver van ons huis loopt, en welke we elke dag passeren. Als we iets meer tijd hebben, gaan we de route zeker lopen, hij vormt onderdeel van het wandelroutenetwerk hier in Portugal.

Net aan de andere kant van ons huis, op 250 meter ongeveer, loopt de Grand Route 22, een wandelroute van in totaal 622 kilometer, de grande rota de aldeias historicas de portugal. Iets preciezer, het gaat om de etappe Castelo Novo naar Idanha da Nova, die 47 kilometer lang is.

GR 22, vlak bij ons huis (geel gemarkeerd)

De route van Castelo Novo naar Idanha de Nova is relatief gemakkelijk, een totale stijging van nog geen 400 meter. Oftewel, voor Portugal redelijk vlak, en goed te doen voor een beetje getrainde wandelaar. Al kun je natuurlijk ook delen lopen, bijvoorbeeld van Castelo Novo naar Orca, een afdaling en dan nog vijf kilometer voorbij ons huis tot Orca. De route is ook gemaakt voor mountainbikers, een gewone fiets is hier op veel paden minder geschikt. De wandelroutes hier in Portugal zijn steeds goed aangegeven, en vaak een genoegen om te lopen, al raad ik niemand aan deze in de periode juni-september te lopen, dan is het beslist te warm.

Kortom, voor actieve vakantiegangers is er best wel wat te doen in dit onbekende stukje Portugal. Ook buiten de gebaande routes kun je mooi lopen en fietsen. In ons gebied vlak, maar op een kilometer of tien afstand kun je ook steile bergpaden bereiden..

Foto bovenaan: Vitor Oliveira

Je kan misschien ook genieten van: