Met de auto zit het nog niet mee, de garage heeft het zo druk dat we maandagochtend pas aan de beurt zijn. Gelukkig worden we meer dan goed opgevangen op Monte do Casarao, maar we verlangen er toch wel naar om ons eigen huis te zien.

Wel weer een -kleine- mijlpaal. Vandaag een klantenkaart van de Intermarché aangeschaft, we blijven Nederlanders, dus korting… Alleen, nu op ons nieuwe adres, Penedes Gordos, op op mijn Numero de contribuente, mijn belastingnummer voor Portugal. Zonder dat nummer kun je een dergelijke kaart overigens niet eens aanvragen. En ja, note to myself, leer de postcode van Povoa de Atalaia uit het hoofd. Mijn belastingnummer staat gewoon op het hoofdscherm van mijn telefoon.

Toen we de kaart eenmaal kregen bleek ik plotseling niet meer mijn eigen achternaam te hebben, maar die van Maureen. En dat heeft alles te maken met hoe Portugezen hier omgaan met namen. Portugezen mogen -dat is de wet- maar twee voornamen hebben, het aantal achternamen is zo goed als onbeperkt. Je kunt hier, ook als man, gewoon de achternaam van je vrouw, maar ook die van je moeder of je oma aannemen. Iets van Andre Heuzer Hulzebos Poortvliet La Brujeere dus… De vergissing van de Intermarché met mijn achternaam is dus bepaald niet vreemd. Deze uitleg met veel dank aan Nel Schimmer, want zij schreef daarover al eerder in de Monte do Casarao-nieuwsbrief, dus het is zeker niet mijn eigen onderzoek.

Behalve een klantenkaart, zien we vandaag ook een omslag in het weer. Ruim twee weken strakke blauwe lucht, nu steeds meer bewolking en zelfs een paar spatjes regen. Komende week wordt dat meer, en zijn de 20-ers ook voorlopig afgelopen, met temperaturen, in Povoa de Atalaia, van een graad of 13, 14. Frisjes dus, zeker in de nacht als het tot 3 graden kan dalen. Gelukkig hebben we, tot we de salamandra (houtkachel) hebben geïnstalleerd hebben we een petroleumkacheltje om ons warm te houden.

December en januari, een gedeelte februari, zijn daar sowieso de koudste en natste maanden. De gemiddelde temperatuur (dag en nacht) is dan tussen de 7 en 8 graden, met normale maxima van 10-11 graden overdag. Gemiddeld zijn er 7 dagen met regen in die maanden, in februari al wat minder. Oktober is met 8 regendagen overigens de natste maand. Zonuren per dag, rond de 5 in de winter, en dat is best uit te houden. Juli en augustus daarentegen kennen amper regen, en dan is de temperatuur gemiddeld 22 graden, met regelmatig uitschieters naar 30 graden of meer overdag. We gaan eens zien hoe dat straks bevalt…

In ieder geval, klantenkaart één is binnen, van een paar overige supermarkten en zo gaan we ze later regelen. Veel grote Franse hypermarchés hebben zich hier gevestigd, zoals Auchan, LeClerc etc. Continente is volgens mij iets meer iberisch… Van Albert Heijn of Jumbo heeft niemand ooit gehoord, net zo min als Praxis en Gamma, dat wordt straks Leroy Merlin en zo. Ook maar klantenkaarten regelen, een nieuw huis en zo….

Je kan misschien ook genieten van: