We zijn nog net genoeg Nederlander om wel dagelijks naar het weer te kijken. Maar ook weer voldoende Portugees om best blij te zijn dat het vandaag eindelijk enigzins substantieel regende. Vanaf vanmorgen een uur of zes was het nat. Niet echt Nederlands nat, met forse buien en tussendoor miezer, maar buitjes, af en toe wat forser, met einde van de ochtend opklaringen. In de middag viel er nog af en toe een bui. Door de harde wind, een windkracht zes uit het noordwesten, was het wel flink koud, de termometer kwam niet boven de 13,5 graden vandaag. De gevoelstemperatuur lag aanmerkelijk lager.

En zo trok het front over

Maar de regen was hard nodig. En net zo blij als Nederlanders ‘s winters zijn met een nachtje vorst, zijn veel Portugezen dat met de regen nu. Want het land schreeuwt om water, met 93% van het hele gebied ernstig tot verontrustend droog. Niet dat de schamele 4,5mm regen die hier viel veel zal doen aan de droogte. Beneden aan het land staan weliswaar diepe plassen, maar hier boven bij het huis droogt de grond alweer op. Gelukkig houdt het zand hier best wel vocht vast, en voor het eerst in weken hoefden we de moestuin en de aardbeien niet te bewateren.

En er zit meer regen in de lucht. Morgen is het droog, maar de komende week worden er een aantal dagen met minimaal buien verwacht. De temperaturen zijn ook aan de frisse kant, maximaal een graad of 16, 17. Maar overwegend -aldus de IPMA- wel met zonnige perioden tussendoor.

Sneeuw vandaag weer in de Estrela, 40 kilometer hier vandaan

Voor ons vandaag in ieder geval reden om niet buiten te werken, maar eindelijk de magnetron te gaan bestellen. Het bestellen van bouwstenen voor de keuken verliep wat minder voorspoedig. Blijkbaar zijn dat dagprijzen, kostten de stenen vorige week nog 23 cent, in de winkel waren ze vandaag 69 cent per stuk, online 31. Dat wordt dus even goed zoeken en shoppen online, waar we ze voor een goede prijs kunnen krijgen. Daarna kunnen we dan de keuken gaan bouwen, over een week of 1,2 denken we.

De tegels van de slaapkamer hebben we ook gevonden. Iets buiten de comfortzone van André, maar wel leuk en bijzonder. Ze moeten alleen uit Sintra komen, dus die bestelen we binnenkort. Met de komende regen zijn we toch iets vaker binnen, en gaan we iets meer aan het huis doen.

De regen op ons terras

Voor morgen, droog en zonnig, staat het verbranden van een paar takkenhoipen op het programma. De wijngaard is min of meer klaar, dus nu ook het takkenafval verwijderen. Op de drogere dagen verder met de olijf- en sinaasappelgaarde. En de tunnelkas die inmiddels gearriveerd is opzetten. Daarvoor moeten we nog wel een stuk grond bremvrij maken en ploegen. Ergens in het weekeinde als alles lukt. Dan kunnen we wat meer gaan zaaien en kweken nog. De eerste pompoenen kwamen al op, maar voordat we die uitplanten moeten ze nog flink groter zijn. De meloenen en Melancia’s (watermeloen) zijn nog onzichtbaar, net als de cherrytomaten. Piri-piri hebben we inmiddels ook gezaaid, worteltjes, lof, bonen gaan we nog doen, als de kas dadelijk klaar is.

Kortom, we blijven nog wel even bezig…..

Je kan misschien ook genieten van: